Vegansk glögg – 6 favoriter | Veganskarecept.se

Värm dig med en vegansk glögg i vinter! Här har vi tagit fram de 3 godaste veganglöggarna – med och utan alkohol! Du får också lära dig mer om glöggen och dess historia. 

Kort om glöggens historia

Ordet glögg kommer från tyskans glühwein, som betyder upphettat vin. Först på 1900-talet blev glöggen en svensk jultradition. De flesta vinbutiker hade sin egen glöggblandning som de sålde på flaska.

Idag dricker vi svenskar nästan fem miljoner liter glögg varje jul, och varje år släpps nya smaker och sorter. Årets glögg 2018 är ”Blossa 18 di Limone” med smak av Limoncello. 

Vegansk glögg

Marknaden kryllar av glögg i olika smaker och glöggen verkar vara hetare än någonsin, inte minst som en värmande dryck i juletid – men för oss veganer är det inte helt lätt att veta vilka glöggsorter vi kan dricka. Inte ens tillverkarna själva verkar veta. 

Här har vi tagit fram våra 3 storfavoriter när det kommer till vegansk glögg – helt fria från animalier i någon del av produktionen, både med och utan alkohol. 

Vår topp 3 av vegansk glögg

1
Tegnér & Son Vinglögg EKO 

Söt, kryddig med inslag av kryddnejlika, kardemumma, russin, lagerblad, kanel och pomerans. 

Pris: 77 kr 

2
Blossa Ekologisk Vinglögg EKO 

Fyllig, rik och kryddig med smak av pepparkaka, torkad frukt och kryddnejlika.  

Pris: 85 kr 

3
Goder Aftonglögg EKO 

Söt och kryddig med smak av körsbär, pomerans, kryddnejlika och körsbär. 

Pris: 99 kr 

Och såklart 3 tips för dig som vill ha alkoholfritt

1
Ernst Alkoholfri Glögg EKO 
Mörk och fyllig med tydliga inslag av nejlika och kardemumma. Kanonalternativ för hela familjen!
Finns i de flesta matbutiker.

Pris: 39 kr 

2
Vinfabrikens vinterglögg EKO 
Söt och kryddig med tydlig smak av kryddnejlika, kanel, kardemumma och pepparkaka. 
Finns i de flesta matbutiker. 

Pris: 35 kr 

3
Tegnér & Son Glögg EKO 
Söt och kryddig med tydliga smaker av röda bär, apelsin, kanel och kardemumma.
Finns i de flesta matbutiker.

Pris: 34 kr 

Hur värmer man glögg?

1. Värm glöggen sakta, på låg värme i en kastrull för att få bästa smak. Alkoholen börjar dunsta vid 78 grader.

2. Häll sedan över glöggen i en glöggryta som värms upp av värmeljus.

Äntligen veganskt julgodis och julbak!

Vegansk julmat – 4 julklassiker på veganskt vis