Ca 12–15 äggfria lasagneplattor
Vegansk lasagne, en riktig klassiker i ny tappning. Vårt recept på vegansk lasagne är gjort på veganska alternativ till ”béchamelsås” och ”köttfärssås”. Vi föredrar vår veganska lasagne med sojafärs och en vegansk ostsås på sojamjölk och havregrädde, men du kan självfallet även välja andra växtbaserade alternativ.
Ca 12–15 äggfria lasagneplattor
Smältbar vegansk ost
500 g sojafärs
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Basilika
5 dl sojamjölk
2½ dl havregrädde
1 msk vetemjöl
Riven muskot
Salt
Peppar
1. Bryn sojafärsen och löken tills löken mjuknat och färsen fått färg. Tillsätt pressad vitlök, salt och peppar.
2. Tillsätt krossade tomater och ev. vatten vid behov. Låt alltihop koka upp.
3. Smaka av med tomatpuré och kryddor. Låt sedan såsen sjuda på svag värme i 5 minuter.
4. Vispa 1 dl sojamjölk med vetemjöl i en kastrull. Häll i resten av sojamjölken och all havregrädde. Låt koka upp, men vispa hela tiden så det inte bränns i botten.
5. Smaka av med salt, peppar och den rivna muskoten. Lägg i den rivna veganska osten, så den smälter i béchamelsåsen.
6. Lägg lasagneplattor i botten av en ugnsform och häll på sojafärssås och béchamelsås, så det täcker lasagneplattorna. Varva sedan lasagneplattor, béchamelsås och sojafärssås i en ugnsform. Avsluta med béchamelsås på toppen och strö över den rivna veganska osten.
7. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter eller tills lasagneplattorna blivit mjuka.