Vegansk pizza

- med gulrot och kapriscreme

60 min2 portioner

Idag serverar de flesta pizzerior veganska pizzor. Visste du till exempel att de flesta pizzadegar är veganska? Men det är faktiskt inte alls svårt att göra vegansk pizza hemma! Den här enkla, veganska pizzan toppas med gulrot och kapriscréme, men du kan självklart garnera din veganska pizza efter smak och tycke!

VEGANSK PIZZA – RECEPT

Det här behöver du:

TILL PIZZADEGEN:

4 ½ dl vetemjöl/280 g

1 ½ dl vatten

1 ½ msk rapsolja

5 g/ 0,8 tsk salt

1 ½ g jäst

TILL TOMATSÅSEN:

2 dl krossade tomater

2 tsk strösocker

2 vitlöksklyftor

1 halv kruka färsk basilika

1 gul lök

1 msk tomatpuré

1 msk olivolja

1 msk oregano

1 nypa malen muskotnöt

Salt och svartpeppar

TILL KAPRISCRÉMEN

2 msk basilika

2 tsk kapris

1 vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar

Så här gör du:

PIZZADEGEN:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Häll i lite av vattnet och rör runt, så jästen löses upp i vattnet. Därefter häller du i resten av vattnet.

3. Häll i olja och tillsätt salt. Rör sedan om.

4. Tillsätt mjölet lite i taget, samtidigt som du rör om degen. Degen ska vara klumpfri.

5. Knåda degen i 7–8 minuter. Därefter delar du upp degen i två delar.

6. Forma degen till bollar och lägg på en tallrik som du täcker över med plastfolie.

7. Lät degen jäsa i kylskåpet (gärna i ett helt dygn)

TOMATSÅSEN:

1. Fräs vitlöken och den gula löken i olivolja i en kastrull.

2. Strö över sockret och låt det smälta. Därefter häller du i de krossade tomaterna.

3. Finhacka basilikan och häll i den i kastrullen tillsammans med resten av ingredienserna.

4. Låt såsen puttra på låg värme i ca 30 minuter.

KAPRISCRÉME:

1. Blanda alla ingredienser i en skål.

2. Ställ kapriscrémen i kylskåpet tills det är dags att servera maten.

Du kan göra kapriscrémen samtidigt som pizzadegen och låta både degen och crémen dra tills dagen efter, så är det bara att tillaga pizzan dagen därpå! Perfekt middag efter jobbet.

PIZZAN:

1. Sätt ugnen på 275º.

2. Doppa degen i mjöl.

3. Kavla degen till en rund pizza som är ca 30 cm i diameter.

4. Bred på mycket tomatsås.

5. Hyvla gulbetan med en osthyvel och lägg på pizzan. Pensla sedan med olivolja.

6. Grädda pizzan i ugnen i 7–8 minuter eller tills kanterna börjat få lite färg.

7. Dekorera din vegan pizza med lite basilikablad som du strör över, servera sedan pizzan tillsammans med kapriscrémen!