Äntligen veganskt julgodis och julbak!

Här hittar du recept på veganskt julgodis och julbak. Vi har tagit fram goda, enkla men framförallt veganska recept på julklassikerna du inte vill vara utan i jul. 
Vi vägrar uppleva ännu en jul där man tvingas se på när släkten frossar i klassiska julfavoriter – och själv sitter med ingenting. Vi tycker att julgodis och julbak ska vara för alla. Här har vi därför tagit fram helt veganska recept på populära svenska julklassiker så som lussebullar, pepparkakor, knäck och kola.
Tips: Såld på det veganska julstöket? Missa inte våra artiklar om julklassiker till ett veganskt julbord eller varför inte vegansk glögg att njuta av till julbaket. 

Veganska lussebullar

Nu äntligen(!) veganska lussebullar som är precis lika goda och saftiga som de ”klassiska”. Byt ut några av de ”vanliga” ingredienserna mot veganska produkter, och voilà: supersmarriga veganska lussebullar!

Det här behöver du:

Lussekatter: 30 st
Tid: ca 60 min
50 g jäst
175 g veganskt smör
1 g saffran
2 dl strösocker
5 dl mandeldryck (eller annan växtbaserad dryck)
½ tsk salt
Ca 900 g mjöl (15 dl)
Garnering:
Russin
Veganskt smör

Så här gör du:

1. Smält det veganska smöret i en kastrull. Under tiden smöret smälter, så smular du ner jästen i en bunke och stöter lite av saffranet med sockret i en mortel. Blanda sedan ner saffranblandningen i smöret. Häll i all mandeldryck och värm till ca 37˚C.

2. Rör ner jästen i lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, samt socker och salt. Arbeta ner vetemjöl i blandningen och knåda för hand i 10 minuter (eller låt gå i maskin i 5 minuter). Därefter låter du degen jäsa under en kökshandduk i 30–45 minuter.

3. Strö ut lite mjöl på diskbänken och ta fram degen. Forma lussekatter och placera dem på plåtar med bakplåtspapper. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 30–45 minuter.

4. Sätt ugnen på 225˚C.

5. Garnering: Smält veganskt smör och pensla bullarna. Tryck i russin (om du vill).

6. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter. Låt dina veganska lussekatter svalna under bakduk på galler. 

7. Hugg in!

Veganska pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor! Med det här enkla receptet på veganska pepparkakor (helt fria från laktos, ägg och mjölkprotein) kan hela familjen njuta av knapriga pepparkakor!

Det här behöver du:

Pepparkakor: 120 st
Tid: ca 60 min
2,5 dl brunt farinsocker
1 dl vatten
1 dl ljus sirap
150 g veganskt smör
1 msk mald ingefära
1 msk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1,5 tsk bikarbonat
360 g vetemjöl (ca 6 dl)

Så här gör du:

1. Blanda sirap, vatten och farinsocker i en kastrull. Koka upp.

2. Tillsätt det veganska smöret och låt allt smälta. Blanda sedan i alla kryddor. Rör om och låt smeten kallna. Blanda sedan i bikarbonat och hälften av mjölet. Arbeta sedan i resten av mjölet.

3. Linda in pepparkaksdegen i plastfolie och låt ligga kallt en stund (gärna till dagen efter).

4. Sätt ugnen på 175˚C.

5. Strö lite vetemjöl på diskbänken och lägg fram degen. Arbeta med degen innan du kavlar ut den och formar kakor med pepparkaksformar. Placera pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda i mitten av ugnen i 6–8 minuter.

7. Låt de veganska pepparkakorna svalna på plåten. 

8. Hugg in!

Vegansk knäck

Knäck är ett måste till julbaket. Här är det perfekta receptet för dig som vill baka klassisk knäck – fast helt vegansk såklart. Det här är (vegansk) knäck när den är som godast!

Det här behöver du:

Knäck: ca 30st
1,5 dl kokosmjölk
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
0,5 dl grovhackad mandel

Så här gör du:

1. Blanda sirap, kokosmjölk och socker i en kastrull. Koka upp blandningen. Låt koka på medelvärme i ca 20–30 minuter, eller tills smeten klarar kulprovet (se förklaring nedan).

2. Ta av kastrullen från spisen och blanda i grovhackad mandel.

3. Häll i knäckformar och låt stelna.
Kulprovet
1. Fyll ett glas med kallt vatten och droppa i lite av smeten. Ta upp smeten med fingrarna och rulla den till en kula.

2. Kan du forma smeten, så är den färdig.
 
3. Kan du inte forma den, så behöver smeten koka några minuter till.

Vegansk kola

Sist men inte minst tänkte vi dela med oss av något som blivit en riktig storfavorit hos oss.. Nämligen vegansk kola. Japp, den är helt vegansk. Så galet god!

Det här behöver du:

Kolor: ca 40st
Tid: ca 60 min
50 g veganskt smör
270 g strösocker (ca 3 dl)
300 g havregrädde (ca 3 dl)
210 g ljus sirap (ca 1,5 dl)
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Så här gör du:

1. Börja med att blanda ner alla ingredienser i en kastrull.

2. Koka upp i ca 30 minuter (tills temperaturen blivit 125˚C). Rör om med jämna mellanrum.

3. Klä in en form (ca 15 x 20 cm) i bakpapper och häll ner smeten. Låt smeten svalna i rumstemperatur.

4. Skär kolan i mindre bitar (efter önskad storlek). Klä in i bakplåtspapper och förvara i rumstemperatur. 

Vegansk julmat – 4 julklassiker på veganskt vis

Vegansk glögg – 6 favoriter | Veganskarecept.se