Vegan för djuren

1 min läsning

19 Dec

Vegan för djuren

1 min läsning

19 Dec

Varför bli vegan? – för djurens skull

Trots den gemensamma övertygelsen att dricka mjölk eller äta ägg inte dödar djur, så slaktas kommersiellt upptagna mjölkkor och ägglagringshönor, när deras produktionshastigheter minskas.

Samma växtmetoder som används för att producera de flesta kött används också för att producera mest mjölk och ägg. Dessa kor och kycklingar lever sina korta liv som fängslade, drogade och berövade från sina mest grundläggande friheter.

”Do animals have less fear because they live without words?”

Vegan för kossorna

Precis som alla däggdjur producerar kossor bara mjölk när de är gravida och slutar efter att kalvarna har fötts.

När en mjölkko föder en kvinnlig kalv, blir kalven en mjölkko själv, född för att leva på samma villkor som hennes mamma. Men när en mjölkko föder en manlig kalv, säljs kalven till en kalvslakt bara några dagar efter födseln, där han hålls fången med ett enda syfte – att slaktas för kött.

Eftersom det inte lönar sig att hålla kossorna levande när mjölkproduktionen minskar, är livet bara några år längre för mjölkkor och de slaktas oftast vid 5 års ålder. En kossas normala livslängd på 25 år, sänks alltså med 20 år bara för att minska kostnaderna och maximera produktionen.

Vegan för hönsen

På många gårdar spenderar äggläggande höns sina liv i burar så små att de inte kan sträcka sina vingar och på trådgolv som missbildar deras fötter.

Trots att höns kan leva upp till 15 år, slaktas de oftast efter två år när äggproduktionen sjunker. Man har ingen användning för manliga kycklingar, så de dödas genom kvävning, halshuggning eller gasning.

Dagens gårdar är inte som de flesta av oss lärde sig om i skolan; de är fabriker, där ett djurs välbefinnande inte har betydelse i förhållande till gårdens vinst.

Veganism är en livsstil som lever efter filosofin att djur inte är våra att använda.