400 g kikärtor (kokta)
På Veganskarecept, älskar vi den här goda och superfräscha, veganska salladen som är perfekt till lördagslunchen när kylskåpet ekar tomt. Vårt recept på den här veganska salladen innehåller våra favoriter, men egentligen kan du slänga i det du har hemma i skafferiet!
400 g kikärtor (kokta)
1,5 dl okokt quinoa
½ dl gojibär
½ butternutpumpa
5 cm purjolök
2–3 färska grönkålsblad
1 näve valnötter
1 dl olivolja
½ dl citronjuice
2 msk senap
1 msk sirap (t.ex. agavesirap)
Salt och peppar
2 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 hel vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
3 tsk rosépepparkorn
Salt
1. Ställ in ugnen på 225°.
2. Lägg cashewnötterna i blöt, så de blir lite mjukare. Under tiden de mjuknar upp förbereder du salladen.
3. Skala pumpan och skär den i mindre tärningar.
4. Lägg pumpatärningarna på en plåt. Häll över lite olivolja och krydda med salt och peppar.
5. Grilla i ugnen tills de fått lite färg. Låt sedan de stå och svalna medan du fortsätter med resten.
6. Koka quinoan enligt vad som står på paketet, eller klicka här för att läsa om hur man gör.
7. Skölj av kikärtorna i kallt vatten och lägg dem i en stor bunke/skål.
8. Hacka purjolöken.
9. Dra av bladen från grönkålen. Hacka bladen i mindre bitar (använd även stjälken om du vill).
10. Blanda ner purjolök, quinoa, gojibär, valnötter, pumpa och grönkål i skålen med kikärtor.
11. Blanda alla ingredienser till salladssåsen och ringla över salladen. Låt den stå och fortsätt med cashewdressingen.
12. Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj av dem.
13. Krossa rosépepparkornen.
14. Mixa cashewnötterna till ett finmalt pulver. Tillsätt resten halva vattnet och resten av ingredienserna.
15. Tillsätt resten av vattnet tills du tycker att såsens konsistens är lagom tjock.