Skillnaden på vegan och vegetarian

1 min läsning

27 May

Skillnaden på vegan och vegetarian

1 min läsning

27 May

Vegan, vegetarian och många andra kosthållningar där man försöker undvika att djur kommer till skada har riktlinjer för vad som är okej att äta eller om det bör undvikas. Vissa personer följer riktlinjerna strikt och andra är inte lika noga.

Här kommer information om vad veganer äter och vad vegetarianer äter. Infromation om lakto ovo vegetarian, flexitarian och pescetarian hittar du i slutet av artikeln.

Vad äter en vegan?

En vegan undviker alla animaliska produkter. Det innebär att de inte äter kött, fisk, mejeriprodukter, ägg eller andra produkter som kommer från djur, såsom honung och gelatin. Veganer väljer istället växtbaserade alternativ som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, frön och fullkornsprodukter.

Många veganer kompletterar sin kost med berikade livsmedel eller kosttillskott för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med vitamin B12, D och järn, vilka kan vara svåra att få i tillräckliga mängder från en strikt växtbaserad kost.

En vegan äter inte:

  • Kött
  • Fisk och skaldjur
  • Mejeriprodukter
  • Ägg
  • Honung
  • Gelatin
  • Alla andra animaliska biprodukter

Vad äter en vegetarian?

Vegetarianer undviker kött och fisk, men kan inkludera vissa animaliska produkter i sin kost. Det finns olika typer av vegetarianer beroende på vilka animaliska produkter de konsumerar.

Den vanligaste kosthållningen för vegetarianer är lakto-ovo-vegetarianer som äter både mejeriprodukter och ägg.

Genom att äta både ägg och mejeriprodukter kan vegetarianer lättare uppfylla sina näringsbehov jämfört med veganer. De äter också en mängd växtbaserade livsmedel såsom frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön.

En vegetarian äter inte:

  • Kött
  • Fisk och skaldjur

Andra kosthållningar

Det finns flera andra kosthållningar som bygger på liknande principer men med sina egna variationer. Här är några vanliga:

Lakto ovo vegetarian

Lakto ovo vegetarianer är den vanligaste formen av vegetarianer och som nämnt ovan är det den vanligaste typen.

“Lakto” innebär mjölkprodukter och “ovo” innefattar ägg. Beroende på ens preferenser kan man välj att undvika det ena eller det andra för att passa sin kost.

Flexitarian

Flexitarianer är huvudsakligen vegetarianer men äter ibland kött och fisk. Det kan vara enklare att följa denna typ av kosthållning för många människor.

Flexitarianer äter en växtbaserad kost som grund men tillåter sig själva att konsumera animaliska produkter vid särskilda tillfällen eller när de känner att deras kropp behöver det.

På restaurang eller middagsbjudningar är vanliga tillfällen då flexitarianer äter animaliska produkter.

Pescetarian

Pescetarianer undviker kött men äter fisk och skaldjur.

Det underlättar kosten och kan vara ett hälsosamt val då fisk och skaldjur är bra källor till omega-3 fettsyror, som är viktiga för hjärt- och hjärnhälsa.

Pescetarianer äter även mejeriprodukter och ägg.