Vegansk matlagningskurs

1 min läsning

28 May

Vegansk matlagningskurs

1 min läsning

28 May

I en kurs om vegansk matlagning får du lära dig mer om vad man behöver äta för att få i sig rätt näring som vegan, olika tekniker för att laga goda recept och självklart får du testa på att laga recepten.

I den här artikeln kan du läsa om hur en kurs i vegansk matlagning fungerar, vad det kostar och vad man får lära sig. Vi listar också olika kurser i städerna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Klicka här för att direkt visa utbudet av veganska matlagningskurser

Kurs i vegansk matlagning

Vill du lära dig mer om det veganskaköket är en matlagningskurs en bra början, det finns kurser både för de som är helt oerfarna i köket och för de mer rutinerade kockarna.

Vilken typ av nivå du vill lägga dig på bestämmer du själv. Vissa erbjuder bara kurser till större sällskap, men de finns också de som ger dig möjlighet att komma själv, där får du träffa andra som är intresserade av vegansk matlagning.

Kostnad

Vad det kostar att gå en kurs kan skilja sig väldigt åt, allt från gratis upp till 10 000kr, normalt brukar det handla om cirka 1000 kronor. Vad priserna beror på är vilken form av kurs du väljer att boka in dig på, om ni är en grupp eller om du är ensam.

Det finns professionella kockar med många års erfarenhet som håller matlagningskurser inom det veganska köket, men också folkhögskolor och privata aktörer.

Hur det fungerar

Tanken är att deltagarna ska få både teoretisk och praktisk kunskap. Det brukar innebära att kursen börjar med grunderna inom vegansk matlagning, näringslära och viktiga ingredienser.

  • Kursledaren demonstrerar de olika momenten i matlagningen, hur man hanterar ingredienser och hur man använder de olika verktygen.
  • Sen får deltagarna laga maten med hjälp av handledaren, ofta sker detta i grupper om 2-3 personer, här får man chansen att experimentera.
  • Efter maten är färdiglagad samlas alla deltagare och handledaren, pratar om de olika momenten, maten de lagat och eventuella förbättringar som kan göra i rätten.
  • Ofta avslutas hela kursen med att deltagarna får ställa frågor till kursledaren som ger personliga råd och tips för hur man ska lyckas med matlagningen framåt.

Veganska matlagningskurser i Stockholm, Göteborg & Malmö

I våra större svenska städer har det blivit allt vanligare med företag och restauranger som arrangerar matlagningskurser med olika teman.

Det är en populär aktivitet som kickoff för företag, på möhippan eller att ge bort i present. Ett mysigt, socialt och lärorikt sätt att få nya kunskaper i köket och de flesta kurser avslutas med en gemensam middag.

Kursen ger dig:

  • Ökad kunskap om vegansk matlagning.
  • Inspiration och nya idéer.
  • Möjligheten att lära dig av erfarna kockar.
  • En chans att träffa andra som är intresserade av vegansk matlagning.

Resturangakademin, Stockholm

I slakthusområdet i Stockholm ligger Restaurangakademien som erbjuder dagskurser där du lär dig allt om det veganska köket. De arbetar med väletablerade kockar med expertis inom det veganska köket. Under kursens gång delas ni in i grupper där ni lagar maten, fylld av goda råvaror, för att sedan samlas och äta tillsammans.

Taysta, Stockholm

Du hittar Taysta i hjärtat av Stockholm och de erbjuder kurser både för dig som vill lära dig mer om veganska mat och dig som har stor erfarenhet. Tillsammans med en passionerad kock får du lära dig mer om vegansk matlagning och experimentera med nya, spännande smaker och råvaror.

Bunny Bites, Göteborg

Här finns det flera olika kurser att välja mellan, du kan lära dig laga från grunden eller fokusera på ett tema som veganska jul, asiatiskt, raw food, eller till festligare tillfällen. Kurserna kan anpassas efter den kunskap du har, även om du är nybörjare eller varit vegan i flera år och vill ha ny inspiration.

Medborgarskolan, Göteborg

På Medborgarskolan kommer det ofta upp olika matlagningskurser med olika teman, allt från vietnamesiskt, naturvandring med matlagning över öppen eld eller introduktionskurs till vegansk kosthållning. Ingen förkunskap krävs för dessa kurser och utbildarna har lång erfarenhet av att utbilda inom mat.

Lokal17, Malmö

Hos Lokal17 kan man boka in sig på cook-a-long som ett företagsevent eller som en gemensam aktivitet med vännerna. Ni delas in i grupper och kockarna går tillsammans med er igenom vad ni ska laga och ger er tips för att ni ska lyckas. Vid större grupper arrangerar de även tävlingar, som kockarnas kamp, under kvällens gång.

Kulturcentralen, Malmö

Kulturcentralen samlar och säljer biljetter till arrangemang runt om i Malmö, bland annat veganska matlagningskurser. Lär dig allt om det indiska köket, nya råvaror och få tips om hur du sätter ihop en veganska veckomeny. Kolla in vad de erbjuder för kurser just nu och bli en mästare i köket.