!-- Hotjar Tracking Code for https://www.veganskarecept.se/ -->

Vegansk julmat – 4 julklassiker på veganskt vis

På julbordet finns många goda rätter, men för dig som är vegan är det kanske inte lika enkelt att hitta eller få till julfavoriterna. Här hittar du 4 julklassiker på veganskt vis – helt perfekt för dig som vill duka fram veganskt på julbordet.
December närmar sig med stormsteg och om du inte har planerat maten till det veganska julbordet än är det hög tid att börja nu. Här hittar du traditionella julklassiker på veganskt vis som passar perfekt för dig som vill bjuda släkten på veganskt till julbordet. 

Vegansk Janssons frestelse – ”Vegansson”

Byt ut ansjovis, mjölk, smör och grädde till havreprodukter, veganskt smör och kapris – och vips har du en vegansk Janssons frestelse, eller Vegansson som vi kallar den.

Det här behöver du:

1 gul lök
50 g veganskt smör
750 g mjölig potatis
60 g kapris
½ tsk kryddpeppar
1 lagerblad
2 dl havregrädde
1 dl havremjölk
1 msk ströbröd
1 tsk havssalt

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skala potatisen och skär i tunna strimlor (tänk pommes frites).
3. Skala löken och skär den i tunna skivor.
4. Lägg en klick smör i en stekpanna och fräs löken tills den blivit mjuk.
5. Stöt lagerblad och kryddpeppar i en mortel och blanda ner salt.
6. Varva lök, potatis, kapris, lagerblad, salt och peppar i en ugnssäker form.
7. Häll över havregrädde och havremjölk. Strö över ströbröd och tillsätt resten av smöret.
8. Grädda i ugnens nedre del i 45 minuter.
9. Servera och njut av en supergod Vegansson!

Vegansk sill (aubergine)

Sill brukar vara en storfavorit på julbordet. Det här veganska receptet på sill påminner väldigt mycket om smaken i ”vanlig” sill – fast helt utan animaliska tillsatser. Nu kan du servera vegansk sill till jul! Tillsätt 1 dl senap om du föredrar senapssill.

Det här behöver du:

1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
300 g aubergine (ca ½)
½ rödlök
1 morot

Så här gör du:

1. Blanda socker, vatten, ättika och kryddor i en kastrull. Låt koka upp.
2. Dela auberginen på längden och skär i tunna skivor (ca ½ cm).
3. Skala och skiva moroten och löken. Lägg alla grönsaker i kryddlagen och låt koka upp. Låt svalna och ställ i kylen över natten.

Vegansk julskinka

Du trodde väl inte att du skulle behöva genomlida ännu en jul utan julskinka? Den här veganska julskinkan är dessutom godare än någon vi tidigare smakat. Vågar du testa? Klart du gör. Bjud släkten på en vegansk julskinka i år!

Det här behöver du:

1 stor blomkål (eller rotselleri)
5 nejlikor
1 dl veganskt smör
3 msk flingsalt
10 kryddpepparkorn
2 krm vitpepparyour text here

Till griljering:

3 msk grovkornig vegansk senap
3 msk dijonsenap
2 msk socker
2 msk kikärtsspad
1–2 dl ströbröd

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skölj blomkålshuvudet noga och smörj in i ett lager smör.
3. Mortla alla kryddor och täck hela blomkålen med kryddblandningen.
4. Tillaga i ugnen i ca 10 minuter. Därefter sänker du ugnen till 180° och gräddar blomkålen i 1–1,5 timme tills den har fått fin färg och blivit mjuk rakt igenom.
5. Nu är det dags för griljering! Blanda ihop alla ingredienser förutom ströbröd och häll över blomkålen, så du täcker hela huvudet.
6. Strö över ströbröd och grädda i ugnen på 200° i 15 minuter. Ta ut blomkålen när ströbrödet fått fin färg.
7. Servera din veganska julskinka ljummen eller kall.

Veganska köttbullar

Ett julbord utan köttbullar? Skulle inte tro det va! Hemmagjorda köttbullar är inte bara en älskad del av julbordet, det är ett måste för många. Vi gör våra egna veganska köttbullar med sojafärs! Är detta världens bästa köttbullar?

Det här behöver du (4 st portioner):

600 g sojafärs (se till att den är formbar)
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl persilja, finhackad
2 tsk torkad mynta
1 tsk torkad oregano
2 msk olivolja
Svartpeppar och salt
(ströbröd)
(en skvätt havregrädde)

Så här gör du:

1. Tina sojafärsen och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Rör om med händerna (lite kletigt, men det är lättast).
2. Rulla färsen till runda bollar i önskad storlek (vi föredrar ganska små köttbullar). Obs. Teststek gärna en köttbulle först för att se att du fått till konsistensen. Är färsen för blöt/mjuk kan du blanda ner lite ströbröd. Är den för torr/hård kan du tillsätta en skvätt havregrädde.
3. Stek på hög värme i ca 5 minuter för att ge köttbullarna en fin yta och låt dem sedan stå ytterligare 10 minuter på låg värme.
4. Servera och njut av helt veganska köttbullar!

Äntligen veganskt julgodis och julbak!

Vegansk glögg – 6 favoriter | Veganskarecept.se